Ergonomische muis

We brengen zowel op ons werk als thuis vele uren achter de computer door. De computermuis is daardoor een veel gebruikt voorwerp en een belangrijke veroorzaker van RSI klachten. Bij een traditionele (standaard) muis ligt de hand doorgaans plat op de muis. Daarbij is het polsgewricht gedraaid en heeft de hand een onnatuurlijke stand. Dit kan leiden tot pijnklachten in de onderarm, pols of de gehele arm. Ergonomische muizen zorgen voor een natuurlijke, gezonde werkhouding waardoor RSI klachten voorkomen kunnen worden.

Wat is een ergonomische muis?

Ergonomische muizen zijn zo ontworpen dat ze comfortabel werken, gemakkelijk te gebruiken zijn en tegelijkertijd spierspanning verlagen. Ergonomische muizen onderscheiden zich van traditionele (doorgaans platte) muizen door de speciale vormgeving en gaan vaak uit van een verticale stand van de hand. Deze verticale ergonomische muis zorgt ervoor dat de hand in een natuurlijke positie op de muis rust, waardoor er minder spierspanning in de pols en arm is. Dit voorkomt of verhelpt pijnklachten die door RSI worden veroorzaakt.

Ook voor RSI klachten die op andere plaatsen dan in de pols of arm voorkomen, zijn er passende ergonomische muizen verkrijgbaar, zoals centrale (rollerbar) muizen die zorgen voor een optimale muispositie centraal voor het lichaam. Hiermee werk je binnen de schouderlijn, waardoor overbelasting aan de schouders en nek voorkomen wordt. Daarnaast zijn er nog diverse andere ergonomische muizen, zoals trackball muizen, voetmuizen en penmuizen (tabletmuizen).

Populaire producten
 •  

  Gratis verzendingGeen verzendkosten vanaf €50,00

 •  

  Vandaag verzondenVoor 17:00 besteld vandaag verzonden

 •  

  Persoonlijk adviesBereikbaar telefoon +31 24 3296116

 •  

  28 dagen proefbestellenProbeer het product rustig uit

Waarom een ergonomische muis gebruiken?

Een ergonomische muis is essentieel voor een comfortabele en gezonde werkplek. Onnatuurlijke houdingen bij het gebruiken van de muis zijn een risicofactor voor het ontstaan van klachten aan de handen, pols, arm en schouder. Ergonomische muizen helpen om je werkhouding te verbeteren en de spierspanning te verlagen. Je werkt daardoor meer ontspannen, wat zorgt voor minder klachten en bovendien een hogere productiviteit.

Soorten ergonomische muizen

Als je veel tijd achter de computer doorbrengt, dan is het belangrijk om te zorgen voor een comfortabele en gezonde werkhouding. Een ergonomische muis kan hierbij helpen door de belasting op de hand, pols, arm, nek en schouders te verminderen. Er zijn verschillende soorten ergonomische muizen beschikbaar die zijn ontworpen om aan verschillende behoeften te voldoen en klachten te voorkomen. Een aantal van de populairste soorten ergonomische muizen vind je hieronder:

Verticale muizen

De verticale stand zorgt voor een natuurlijke houding van de hand, pols en arm.

Kunnen zowel preventief als curatief gebruikt worden.

Diverse modellen verkrijgbaar zoals de HE Mouse en Oyster Mouse.

Centrale Rollermuizen

Voorkomt of vermindert schouder-, nek-, en armklachten.

Ideaal bij vergevorderde RSI-klachten.

Diverse modellen verkrijgbaar zoals de Contour Rollermouse Pro2 Black en de ErgoSlider Plus Ergonomische Rollermuis.

Hippus Handshoemouse

Zeer geschikt bij RSI-klachten aan hand, vingers en pols, zoals een muisarm en carpaal tunnel syndroom.

De hand wordt goed ondersteund in een ideale hoek van 25-30 graden, wat ervoor zorgt dat de onderarm en hand volledig ontspannen zijn.

Verkrijgbaar in diverse maten, links- en rechtshandige modellen en draadloze modellen.

Trackballs

Geschikt om schouder-, nek-, en armklachten te voorkomen of tegen te gaan.

De muis ligt stil op het bureau en de bal wordt bediend vanuit de vingers en duim.

Verkrijgbaar in diverse modellen.

Penmuizen (tekentablets)

Door de pengrip vermindert het de spierspanning in de onderarm, pols en hand.

Geschikt voor precisiewerk.

Verkrijgbaar in diverse modellen.

Welke ergonomische muis voor welke klachten?

Elk type ergonomische muis is ontworpen om verschillende klachten te helpen verlichten. Hieronder volgt een lijst met de meest voorkomende klachten en welke ergonomische muis het meest geschikt kan zijn:

Pols- of arm pijn

Een verticale muis of een centrale rollermuis kan de spanning op de pols en arm verminderen en pijnklachten verlichten.

Nek- of schouderpijn

Een centrale rollermuis, hippus handshoemouse of voetmuis kan de spanning op de nek en schouders verminderen door de cursorbeweging naar het midden van het lichaam te verplaatsen.

RSI (Repetitive Strain Injury)

Een verticale muis, centrale rollermuis of hippus handshoemouse kan helpen bij het verminderen van de spanning en de belasting op de hand en pols, waardoor de kans op RSI afneemt.

Beperkte bewegingsruimte

Een trackball muis of een touchpad muis is handig voor mensen met beperkte bewegingsruimte, zoals laptopgebruikers.

Verminderde handfunctie

Een joystick muis of penmuis kan handig zijn voor mensen met een verminderde handfunctie.

Het is belangrijk om op te merken dat het kiezen van de juiste ergonomische muis afhankelijk is van de specifieke klachten en behoeften van elke persoon. Het is altijd het beste om een ergonomische muis uit te proberen voordat je een definitieve keuze maakt. Raadpleeg bij aanhoudende klachten altijd een arts of ergotherapeut.

Ergonomische muis voor linkshandigen

Ergonomische muizen voor linkshandigen zijn speciaal ontworpen om tegemoet te komen aan de behoeften van mensen die linkshandig zijn. Dit type muis heeft een spiegelbeeldige vormgeving ten opzichte van de traditionele muizen, waardoor de knoppen en het scrollwiel op een voor linkshandigen handige manier gepositioneerd zijn.

Voordelen van een draadloze ergonomische muis

Een draadloze ergonomische muis biedt meer flexibiliteit en mobiliteit tijdens het werken omdat je niet beperkt wordt door een kabel. Dit kan vooral handig zijn voor mensen die vaak van positie veranderen tijdens het werken of voor mensen met een beperkte werkruimte. Het is echter wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de draadloze verbinding betrouwbaar is en dat de batterijduur voldoende is om te voorkomen dat je midden in het werk zonder stroom komt te zitten.

Stappen om een passende ergonomische muis te kopen

Welk type ergonomische muis het best bij jou past, is afhankelijk van het type werkzaamheden, eventuele klachten en je persoonlijke voorkeuren. Bij de keuze van een ergonomische muis kun je letten op verschillende factoren:

 • Gebruik je de ergonomische muis preventief of curatief?

 • Waar heb je precies klachten (pols, nek, schouder, vingers, hand)?

 • Welke werkzaamheden verricht je doorgaans?

 • Wat is de maat van je hand?

 • Wil je een muis met draad of een draadloze muis?

 • Ben je rechts- of linkshandig?

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste muis of heb je vragen? Onze adviseurs helpen je graag.