Wat is de ideale staande werkhoogte?

U bent ervan overtuigd dat de hele werkdag zitten geen gezonde optie is. In plaats daarvan wilt u dynamisch werken. Dynamisch werken is het afwisselen van houdingen tijdens het werk. In de vorige blog heeft u kunnen lezen wat alle voordelen zijn van een zit-sta-werkplek, die het dynamisch werken mogelijk maakt. Een zit-sta bureau is zowel geschikt voor staand als voor zittend werken. Met een dergelijk bureau kunt u zelf eenvoudig de hoogte instellen. De grote vraag blijft echter: op welke hoogte moet u deze instellen? Anders gezegd: wat is de ideale werkhoogte? In deze blog geven wij een antwoord op deze vraag. Uiteindelijk vertellen wij u welke producten uit ons assortiment hier het meest geschikt voor zijn.

Img

Geen goede afstelling = garantie op gezondheidsklachten

Bij elke aanschaf van nieuw meubilair, of dit nu thuis of op uw werk is, zoekt u welke stoel of tafel de ideale hoogte voor u heeft. Maar bij ergonomisch meubilair, zoals een zit-sta bureau, werkt dit anders. Deze kunt u namelijk zelf afstellen op de gewenste hoogte. En sla deze stap bij de aanschaf niet over! Want het goed afstellen van uw bureau is erg belangrijk. Door hier even de tijd voor te nemen, bespaart u uzelf een hoop mogelijke (gezondheids)problemen. Stelt u het bureau te hoog in, dan trekt u uw schouders teveel op. Dit leidt tot nek- en rugklachten. Stelt u het bureau te laag in, dan buigt u teveel naar voren. Ook dit leidt al snel tot nek- en rugklachten. Vooral als u langer of korter dan de gemiddelde lengte bent, moet u goed opletten bij het afstellen. Omdat het zit-sta bureau zowel voor zittend als voor staand werken is af te stellen, gaan we beide opties langs, zodat u uiteindelijk de ideale werkhoogte weet. Tip: schakel bij het afstellen van het bureau iemand anders in. Wanneer u zit of staat, kan de ander het bureau verhogen of verlagen.


Stappenplan bij de ideale zittende werkhoogte

 • Rug: Ga op uw bureaustoel zitten met een rechte rug, zoals u zich comfortabel voelt.
 • Benen en voeten: Zet uw voeten plat op de grond. Buig uw benen tot een hoek van maximaal 90 graden. De beenruimte onder het bureau dient ook voldoende groot te zijn: minimaal 75 cm hoog en 60 cm diep. Indien dit niet het geval is, zal de rug langdurig gebogen of gedraaid worden en blijft de belasting hoog.
 • Armen: Laat uw bovenarmen langs uw lichaam rusten en buig uw ellebogen in een hoek van minimaal 90 graden. Meet de afstand tussen de vloer en de onderkant van uw elleboog. Het bureau moet worden afgesteld op basis van deze afstand. Zorg dat de reikafstand naar het toetsenbord of computermuis – of wat u ook gebruikt op uw bureau – niet meer is dan 45 cm.
 • Bureau: Stel uw bureau af op deze aanbevolen werkhouding.


Stappenplan bij de ideale staande werkhoogte

 • Rug: Ga achter uw bureau staan met een rechte rug, zoals u zich comfortabel voelt. Houd ook uw benen recht.
 • Voeten: Zet uw voeten plat op de grond. Zorg dat er genoeg voetenruimte is. Tip: zet dozen en andere onnodige dingen niet onder uw bureau.
 • Armen: Laat uw bovenarmen langs uw lichaam rusten en buig uw ellebogen in een hoek van minimaal 90 graden. Vraag iemand om de afstand tussen de grond en de onderkant van uw elleboog te meten. Het bureau moet worden afgesteld op basis van deze afstand. Zorg dat de reikafstand naar het toetsenbord of computermuis – of wat u ook gebruikt op uw bureau – niet meer is dan 45 cm. Met een goede hoogte van het werkblad moeten de armen niet te hoog geheven worden.Hoeft u uw armen niet te gebruiken, laat deze dan ontspannend hangen langs uw lichaam.
 • Bureau: Stel uw bureau af op deze aanbevolen werkhouding.
  • Als het bureaublad niet te verstellen is, houdt dan de richtlijn van 102 cm hoogte aan. Deze hoogte is gebaseerd op de gemiddelde lengte van Belgische en Nederlandse werknemers.*


Absolute no-go’s

 • Gebogen staan. Op lange termijn geeft dit u nek- en rugklachten. Dus als u een beeldscherm op het bureaublad plaatst, dan moet deze op ooghoogte worden geplaatst. Op deze manier buigt u uw nek niet onnodig veel.
 • Te dicht op het bureaublad staan. Niet alleen uw voeten moeten voldoende ruimte hebben, maar ook uw armen. Als dit niet het geval is, krijgt u arm- en schouderklachten.
 • Langer dan vier uur staand werken. Ook al is staand werken beter dan zittend werken. Te lang staand werken is ook belastend voor uw lichaam. Afwisseling tussen zitten en staan is de sleutel tot gezondheid.

U kunt kiezen uit…

Nu u weet hoe hoog u uw zit-sta bureau moet instellen, wilt u ook weten uit wat voor soort bureaus u kunt kiezen bij Ergo2Work. Hieronder volgt een uitleg, zodat u een gerichte keuze kunt maken. Wilt u uw eigen complete werkplek samenstellen? Wij bieden u losse bureau onderstellen en apart leverbare tafelbladen. Wilt u dit liever overlaten aan ons? Dan kunt u ervoor kiezen om complete zit-sta-werkplekken (inclusief tafelblad) aan te schaffen. Bij beide opties maken wij een onderscheid tussen onderstellen met een handmatige hoogteverstelling en onderstellen met een elektrische hoogteverstelling (met 1 of 2 motoren).

Handmatig verstelbaar

Onderstellen met handslinger zijn qua prijs de gunstigste variant. Ze hebben een lagere maximale belasting maar kunt u wel op een lagere hoogte of kleinere breedte instellen dan hun elektrische tegenhangers.

Of elektrisch verstelbaar

Elektrische onderstellen hebben een hogere maximale belasting en kunt u op een grotere hoogte instellen. We maken een verschil tussen elektrische onderstellen met 1 motor en met 2 motoren. Omdat de onderstellen met 1 motor deze aan één kant hebben, wordt bij bijzonder zware belastingen van één kant van de tafel een onderstel met 2 motoren aangeraden. Met name op de grotere hoogtes komt dit de stabiliteit ten goede omdat de kracht gelijkmatig over het onderstel verdeeld wordt.

Conclusie

U weet nu welke hoogte ideaal is als u zittend en als u staand wilt werken. Een ideaal zit-sta bureau moet minimaal kunnen zakken tot uw ellebooghoogte als u zit en net zo hoog kunnen als de ellebooghoogte als u staat. Het afstellen van uw zit-sta bureau kost even tijd en vraagt om nauwkeurigheid, maar als u het goed doet – dus volgens de bovenstaande richtlijnen, dan heeft u er altijd profijt van!

Bovendien weet u wat er valt te kiezen als u een zit-sta-werkplek wilt. Bij de aanschaf van een zit-sta bureau met tafelblad is de levering gratis en krijgt u de montage er ook gratis bij!

Bronnen: www.ergonomiesite.be/langdurig-staan