Soorten RSI klachten en hoe RSI klachten te herkennen

Klachten met betrekking tot RSI hebben verschillende oorzaken en verschillende uitwerkingen. Bekende termen zijn de tennisarm, golfarm en muisarm. Al deze klachten komen voort uit een repetitieve belasting van de spieren of gewrichten zoals de pols, de elleboog en de schouder. RSI staat voor Repetitive Strain Injury en is een verzamelterm voor verschillende soorten klachten.

De moderne mens zit steeds vaker en steeds langer. Met name voor het werk, maar ook thuis brengen we veel tijd achter de pc, tv of tablet door. Het gebrek aan beweging en afwisseling leidt op lange termijn tot klachten, voornamelijk aan de arm, hand, nek en schouders (ook bekend onder de afkorting KANS – klachten in de arm, nek en schouder).

RSI klachten worden onderverdeeld in statische en dynamische belasting. Statische belasting houdt in dat er een bepaalde spier of spiergroepen te lang aangespannen worden. Hierdoor worden de haarvaten (kleine bloedvaten) afgekneld en kunnen afvalstoffen niet meer goed afgevoerd worden. Op den duur kan dit leiden tot zwellingen en pijn.

Dynamische belasting betekent dat bepaalde spieren, pezen of zenuwen te vaak op dezelfde manier belast worden en kunnen gaan ontsteken.

Klachten aan de arm, nek, schouders en polsen beginnen met irriterende pijn, maar verergeren in gevorderde stadia tot zwellingen of zelfs pijn bij de minste of geringste beweging. Het is dus van groot belang om RSI zo vroeg mogelijk te signaleren en bestrijden. Maar zoals altijd geldt ook: voorkomen is beter dan genezen.

RSI arm, peesontsteking, RSI bovenarm en RSI onderarm, tennisarm en golfarm

KANS/RSI aan de onderarm en bovenarm ontstaat bijvoorbeeld door sport (tennisarm en golfarm) of repetitieve werkzaamheden, zoals het gebruik van een muis die niet ergonomisch is. De botten in de onderarm zijn dan dermate gedraaid dat er een onnatuurlijke houding ontstaat. Als dit structureel gebeurt, lijden zowel gewrichten als de spieren hieronder. Mensen hebben, naast de arm, last van de polsen en ellebogen. Er kunnen dus verschillende rsi arm klachten ontstaan.

Symptomen van rsi in de arm zijn bijvoorbeeld de tennisarm, golfarm en muisarm.

Een tennisarm is de populaire benaming van een ontsteking aan de pees die van het opperarm been, via de bovenkant van de arm, tot de wijsvinger loopt. Een ontsteking van die pees zal dan ook tot klachten in de hele arm leiden. De elleboog wordt stijf, waardoor de klachten alleen maar verergeren. Er zijn drie tests om uitsluitsel te geven of iemand last heeft van een tennisarm:

  • Cozen test;
  • Maudsley’s test;
  • Mill’s test.


Deze vervangen uiteraard niet een daadwerkelijke medische diagnose, maar kunnen wel een indicatie geven. Bij deze tests wordt er druk gezet op de pols, vingers en ellebogen. De pees in de bovenarm (medische benaming: laterale epicondyle) wordt dan belast en zal bij een ontsteking pijn doen. Pijn en/of een onvermogen om weerstand te geven levert een positief testresultaat op; is dit bij alle drie het geval, is er waarschijnlijk sprake van een vorm van RSI/KANS in arm of elleboog. RSI elleboog klachten kunnen uitstralen naar de pols of schouder.

Muisarm door RSI

Ook de zogenaamde muisarm wordt veroorzaakt door RSI en overbelasting. Muisarm is dan ook een andere benaming voor RSI symptomen in de arm en hand. Hoewel de term ‘muisarm’ vooral doet denken aan kantoorwerk als oorzaak, verhogen ook andere repetitieve bewegingen de kans op RSI in de hand.

Een verkeerde houding van de ellepijp en het spaakbeen kan op den duur ook leiden tot RSI klachten in de elleboog, waar het gewricht zich bevindt. SRM Evolution muis

Ook herhaaldelijk (over)belasten van de aanhechting van de pezen aan de buitenste elleboogknobbel kan een oorzaak zijn van ontstekingen. Een verticale muis helpt om een verkeerde stand van het gewricht te voorkomen. Hiermee wordt de RSI kans verkleind.

In sommige gevallen kan pijn in de elleboog ook veroorzaakt worden door afknelling of ontsteking van de spaakbeenzenuw in de nek. Het verschil met “tenniselleboog” is dat er dan ook in de nek zelf (RSI) klachten zijn.

RSI arm genezen

Genezing van rsi symptomen in de arm is mogelijk door (fysio)therapie, zoveel mogelijk rust en eventueel een aanpassing van de werkplek. Het is van belang om de repetitieve bewegingen en belasting te doorbreken en dat patroon vol te houden.

RSI pols, overbelasting van de pols

Ook de pols is een plek waar RSI vaak voorkomt. Met name een verkeerde houding van de onderarm en de botten in de arm hebben effect op de pols. Het gewricht en de spieren moeten dan constant compenseren voor de slechte houding. Ze raken overbelast en kunnen ontsteken.

Wat helpt is om de handen bij inactiviteit niet op de muis te leggen. Draai eens een rondje met de polsen en zorg ervoor dat de spieren in de arm loskomen. Op die manier wordt de repetitieve beweging afgewisseld met ontspanning en blijven de spieren warm. Afvalstoffen worden beter afgevoerd en het weefsel blijft gezond, wat vervolgens de kans op symptomen van rsi in de pols aanzienlijk vermindert.

Zoals boven al beschreven is het natuurlijk beter om de klachten in het geheel vóór te zijn. Beweging en afwisseling zijn de belangrijkste actiepunten bij het voorkomen van RSI polsklachten. Een half uurtje in de pauze buiten wandelen helpt al. U ontspant de armspieren niet alleen maar komt ook aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid beweging, wat nog beter is voor de gezondheid.

Carpaal Tunnel Syndroom, zwelling in de pols

Vaak wordt carpaal tunnel syndroom (CTS) in één adem met RSI genoemd, en gaat men ervan uit dat deze termen (min of meer) dezelfde lading dekken. Dit is echter niet juist: carpaal tunnel syndroom is een specifieke symptoomgroep (gevolg) die door RSI ontstaat (oorzaak).

De carpale tunnel is een soort ruimte aan het begin van de pols die plaats biedt aan pezen en een gevoelszenuw. Als er een zwelling in de tunnel ontstaat, wordt de deze gevoelszenuw afgekneld. Dit leidt tot een tintelend gevoel en krachtverlies in de vingers. De pijn kan uitstralen tot de onderarm, elleboog en zelfs de schouder.

De klachten worden over het algemeen erger na intensieve handenarbeid, autorijden, fietsen en treden ‘s nachts heviger op dan overdag.

In veel gevallen wordt chronische CTS operatief behandeld door de pezen en zenuw meer ruimte te geven. Een spalk kan eventueel helpen om de polsklachten te verminderen.

RSI klachten hand

Naast RSI aan de arm kan RSI in de handen voorkomen, bijvoorbeeld in de duim. Vaak voorkomende inspanningen door de vingers zoals klikken van de muis, leidt op lange termijn tot overbelasting en klachten. Wat helpt is om de muis minder te gebruiken en functies zoals knippen en plakken ook via het toetsenbord uit te voeren.

RSI duim symptomen kunnen ook ontstaan door herhaaldelijke overbelasting van de pols. Bij de Ziekte van De Quervain ontstaat een ontsteking en verdikking van het vlies dat twee pezen van de duim bedekt. Pijn en zwelling aan de rugkant van de duim zijn de meest voorkomende verschijnselen. Andere klachten zijn pijn bij het buigen en strekken van de duim of een doof gevoel als de zenuw ook geïrriteerd raakt.

RSI schouder, RSI nekklachten en rugklachten

Overbelasting en RSI in de schouder kunnen leiden tot pijn in de nek en rug, zeker als de RSI symptomen niet als zodanig of niet op tijd herkend worden. Pijn straalt vaak uit naar de arm, het schouderblad en de nek en zodoende wordt het lastiger om te bepalen wat de kern van de RSI symptomen is. RSI in de schouders wordt behandeld en genezen door fysiotherapeuten met massage, ultrageluid of door een arts met cortisoninjecties.

Een andere schouderklacht, RSI in het gewricht, kan veroorzaakt worden door (gesleten) kraakbeen dat op het uiteinde van de botten zit (artrose). Zonder dit laagje komen het bot van de schouder en de kop van de bovenarm direct tegen elkaar, wat vaak pijnlijk is in het schouderblad. RSI schouderblad klachten ontstaan als gevolg daarvan en ook daarbij kan de pijn uitstralen naar bijvoorbeeld de nek, waar RSI in het gewicht of RSI in de rug ontstaat.