Pols en armklachten? Zo kiest u de juiste muis

Het verrichten van veel computerwerk is een behoorlijke aanslag op de pols en onderarm. Bij langdurige overbelasting kunnen er zelfs chronische klachten optreden zoals RSI. Daarom is het gebruik van een ergonomisch gevormde muis bij veelvuldig werk op de computer van groot belang.

Veelvoorkomende pols en arm klachten bij muisgebruik

Pijnlijke polsen en onderarmen zijn veelvoorkomende klachten bij het gebruik van de muis. Pijnklachten zoals vermoeide armen, tintelingen en overgevoeligheid zijn in veel gevallen de symptomen van overbelasting. Dit komt omdat muisgebruik een statische en eenzijdige beweging vereist, terwijl de pols en onderarm in een onnatuurlijke positie zijn geplaatst.

In veel gevallen worden deze klachten genegeerd waardoor de overbelasting over kan gaan in chronische pijnklachten. Deze klachten kunnen dermate ernstig zijn dat het maken van een kleine beweging niet meer mogelijk is zonder dat er pijn ervaren wordt. Met de juiste ergonomisch gevormde muis kan dit voorkomen worden. Het ontwerp van de muis stimuleert de natuurlijk houding van de pols en onderarm. Daardoor worden de aanwezige spieren in het hand-mechanisme minimaal belast.

De juiste ergonomische muis die past bij uw werksituatie

Het kiezen van de juiste muis is afhankelijk van een aantal factoren. Uiteraard speelt uw persoonlijke voorkeur hierbij een rol, maar ook of u links of rechtshandig bent is belangrijk bij het kiezen van de juiste muis. Daarnaast moet de vorm van de hand goed passen op het design van de muis. Ook het type werkzaamheden dat u uitvoert is van invloed op de keuze. De meest bekende ergonomische muizen die we kennen zijn:

  • Precisie muis voor het uitvoeren van verfijnde taken
  • Centrische muis voor tekstverwerking binnen de comfort zone
  • Verticale muis voor intensief en regulier computergebruik


Zo worden voor verfijnde werkzaamheden vooral precisie muizen gebruikt. Deze ergonomisch gevormde muis staat het toe om kleine gedetailleerde werkzaamheden uit te kunnen voeren. Een centrische muis wordt vooral gebruikt voor onder andere tekstbewerking. Ook als u veel vanuit het numerieke toetsenbord werkt, is het aan te raden om te kiezen voor een centrische muis met ergonomisch ontwerp.

Deze maakt het namelijk mogelijk dat u altijd binnen uw schouderbreedte kunt werken. Dit ontlast naast de pols en onderarm, ook de nek en schouder. Daarnaast is er ook nog een verticale muis beschikbaar. Deze kan worden gebruikt als er dagelijks intensief gebruik wordt gemaakt van diverse computerwerkzaamheden. Ze plaatsen de hand in de zogenaamde hand-schudpositie waardoor de druk op de spieren en gewrichten aanzienlijk verminderd wordt.

Ergonomische muis in combinatie met een geschikt toetsenbord

Om overbelasting van de pols en onderarm preventief te kunnen voorkomen, kan er tevens gebruik worden gemaakt van een zogenaamd compact toetsenbord. Zeker als u langdurig en met enige regelmaat gebruik maakt van de computer is dit aan te raden. Een compact toetsenbord heeft geen numeriek gedeelte. Daardoor is de lengte van het keyboard kleiner waardoor er zelfs in combinatie met de muis binnen de comfortzone gewerkt kan worden.

De bovenarm en schouder hoeft op deze manier niet onnodig ver te reiken. De druk op de nek en schouderspieren is daardoor minimaal. In combinatie met een ergonomisch gevormde muis die geschikt is voor uw werksituatie, kunnen vervelende klachten voorkomen worden of zelfs op den duur helemaal verdwijnen.