Meer bewegen tijdens zittende werkzaamheden

Zittend werken is zeker van toepassing voor kantoorwerk. Vaak brengen we het grootste gedeelte van de dag in zittende positie door. Toch kan dit een behoorlijk negatieve invloed hebben op de lichamelijke gezondheid. Uit recentelijk onderzoek is zelfs gebleken dat een werkdag voor veel mensen bestaat uit meer dan 10 uur zitten. Het lichaam komt op deze manier nauwelijks in actie waardoor gezondheidsrisico’s op de loer liggen waaronder:

  • Diabetes type 2
  • Hart en vaatziekten
  • Gewichtstoename
  • Rug en schouderklachten


Bewegend zitten is dan ook ten zeerste aan te raden als de werkzaamheden veelal vanuit deze positie moeten worden uitgevoerd. De medewerker blijft fitter, energieker én gezonder zodat ook de kans op overmatig ziekteverzuim aanzienlijk gereduceerd wordt. Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse toepassingen en producten beschikbaar waardoor meer bewegen tijdens het zitten mogelijk kan worden gemaakt.

Bewegend zitten met een zit-sta bureau

Een zit-sta bureau is een prima oplossing om meer te kunnen bewegen tijdens zittende werkzaamheden. De actieve werkplek die daarmee gecreëerd wordt staat het toe om te kunnen werken in wisselende posities. In dit geval dus staan en zitten. Dit bevorderd de doorbloeding en stimuleert de stofwisseling.

Een goede doorbloeding zorgt tevens voor de zuurstoftoevoer naar de hersenen. Dat zorgt ervoor dat de medewerker meer geconcentreerd en dus productiever blijft. Daarnaast zorgt een sta-zit bureau ervoor dat de beenspieren gestimuleerd blijven doordat er afwisselend voor een staande en zittende positie gekozen kan worden.

Naast een zit-sta bureau zijn er ook diverse dynamische zit-oplossingen beschikbaar. Dit zijn bijvoorbeeld ergonomisch gevormde krukken die zijn voorzien van een veer. Daardoor is het lichaam ook tijdens het zitten altijd in beweging. Om de balans te kunnen behouden, moet het lichaam zich inspannen door de buik en rugspieren aan te spannen. Zo wordt de doorbloeding optimaal gestimuleerd wat weer bijdraagt aan een verbeterde lichaamsgezondheid.