Hoe een penmuis helpt bij armklachten en handklachten

Als grafisch ontwerper heeft u vaste handen nodig, om op het beeldscherm lijnen te tekenen of om objecten te pakken en te verslepen. Het is precisiewerk. Maar het gevaar hiervan is dat u in alle concentratie, zonder dat u het weet, teveel knijpt in de computermuis en te hard drukt op haar knoppen. Hiermee ontstaan beginnende RSI-klachten.

Er ontstaat met de bekrompen houding namelijk onnodig veel belasting op de spieren en gewrichten van uw polsen, handen en vingers. – overigens dit geldt niet alleen voor ontwerpers, maar voor elk beroep dat digitaal precisiewerk verricht. – De statische spanning kan zelfs doorslaan naar uw nek en schouders. Gelukkig is er een ergonomische muis die gericht is op het voorkomen van deze klachten tijdens het precisiewerk: de penmuis!

In deze blog leest u alle ins en outs van de penmuis, en in het bijzonder van het merk Penclic.

Een eeuwenoud instrument in een nieuw jasje

Veer, riet, potlood, balpen, vulpen. Het zijn enkele voorbeelden van instrumenten die door de eeuwen heen zijn gebruikt om mee te schrijven. En eigenlijk was daar niets mis mee. Maar met de introductie van de standaard computermuis hebben vooral kantoormedewerkers tegenwoordig teveel arm-, nek- en schouderklachten. Waarom dan niet terug naar het eeuwenoude instrument dat ons geen enkele klacht bracht?

Met dit inzicht adviseren ergonomen u de penmuis. Deze computermuis oogt, voelt en beweegt als een pen. Daarmee verschilt zij qua vormgeving van andere ergonomische computermuizen. Hoewel ze overeenkomt als het gaat om de medische doeleinden: het voorkomen van een onnatuurlijke gedraaide houding van uw hand, pols en onderarm. Omdat de penmuis wordt vastgehouden als een pen, komen uw ledematen in een natuurlijke positie te staan.

Penmuis versus een standaard computermuis

De ergonomische vormgeving en de functies van de penmuis brengen grote verschillen met zich mee ten opzichte van de standaard computermuis. Er zijn grofweg vier verschillen te onderscheiden.

  • Motoriek in de vingers: Bij een standaard computermuis worden pols en hand onnodig veel belast. Bij de penmuis is dit niet het geval. Omdat de penmuis de motoriek van alle vingers stimuleert, bewegen vooral de pezen in de vingers en zo min mogelijk de spieren in uw pols en hand.

  • Dynamische grip: De standaard computermuis laat uw pols en hand wel bewegen, maar dit beperkt zich slechts tot een lichte belasting. Daardoor ontstaat een statische spanning: er is te weinig doorbloeding in de spieren. De penmuis zet uw hand juist om van een statische in een dynamische grip, omdat uw vingers continu bewegen.

  • Verticale stand: Net zoals de verticale computermuis, stimuleert de penmuis uw hand en pols in verticale positie te plaatsen. Voor uw gewrichten is dit een natuurlijke houding. Dit in tegenstelling tot de horizontale gedraaide houding die u aanneemt bij een standaard computermuis.

  • Precisiegreep: In aanvulling op punt 3, stimuleert de penmuis een handgreep waarmee u meer precisiebewegingen kunt uitvoeren. Deze houding die uw hand hiermee aanneemt heet de precision-grip [afbeelding]. In deze comfortabele positie zijn uw onderarm, pols en hand ontspannen, en kunnen de vingers nauwkeuriger te werk gaan. Hierdoor zult u niet snel vermoeid raken.

Welke oude ‘muis gebruiken’ u moet afleren

Vaak is het even wennen om een nieuw product te gebruiken. Vooral als u dag in dag uit gebruik hebt gemaakt van bijvoorbeeld een standaard computermuis tijdens het werk. Om gewend te raken aan het gebruik van de penmuis, behoort u dus een aantal oude ‘muis gebruiken’ af te leren. Hieronder volgen een aantal tips.

Let erop dat u niet…

  • Uw arm beweegt: Het is niet nodig de penmuis met uw arm te bewegen, als u de cursor op het beeldscherm wilt verplaatsen. Beweeg daarentegen alleen uw vingers en hand. Zo voorkomt u onnodige inspanning van de onderarm. Iets wat wel gebeurt als u een standaard computermuis blijft gebruiken.

  • Uw hand laat zweven: De meeste mensen tillen hun hand op tijdens het gebruik van een standaard computermuis. Dit ‘zweven’ van de hand is veel te belastend en onnodig. Als u de penmuis gebruikt, probeer dan niet uw hand op te tillen, maar leg hem rustig op tafel. Kortom, let erop dat de hand niet gaat zweven.

  • Teveel knijpt: Het gevaar van de standaard computermuis is dat u onbewust teveel en te hard knijpt in de muis en de knoppen. Vanwege de ergonomische vorm van de penmuis is het niet nodig om dit ook te doen bij diens gebruik. Toch zult even moeten wennen aan het feit dat een lichte druk op de knop al voldoende is voor een klik.

Waarom wij u Penclic aanraden

Van alle penmuizen die er zijn, raden wij u de Penclic Mouse aan. Dit Zweedse product kenmerkt zich door een modern eigentijds minimalistisch design. De steel van de pen zit vast in een blok. Dat blok is te schuiven op uw tafel naar elke gewenste positie. Deze bewegingen corresponderen met de cursor op uw beeldscherm.

Er zijn twee generaties van de Plenclic Mouse:

  • Plenclic 2 beschikt over vijf knoppen, waarvan twee langwerpige klikknoppen aan weerszijden van de pen, rondom het klassieke scrollwiel. Met een DPI-knop kunt u de gevoeligheid van de cursor instellen, op 800, 1200 of 2400 DPI. Dit model heeft een versie met snoer (Penclic 2 Wired), een versie met Bluetooth (Penclic 2 Mouse Bluetooth) en een draadloze versie (Penclic 2 Wireless)

  • Penclic 3 borduurt voort op het comfortabele design van zijn voorganger. Het verschil is dat deze niet vijf, maar drie knoppen heeft. Daarnaast is hij geschikt voor zowel rechts- als linkshandigen. Ook dit model is verkrijgbaar als versie met snoer (Penclic 3 muis Universal Wired) of zonder (Penlic 3 Universal Wireless).

Alle varianten zijn aan te sluiten op Windows XP en hoger, maar ook op Apple Mac OS 10.1 en hoger. Het zijn plug & play muizen: ze werken dus meteen zodra ze zijn aangesloten. Op de pagina’s van de individuele varianten vindt u een duidelijk overzicht van de specificaties. Hiermee geven wij u alle informatie die u nodig hebt om een weloverwogen beslissing te maken welke Penclic Mouse bij u past.

Neem bij uw keuze vooral in overweging welke voordelen de penmuis ten opzichte van een standaard computermuis heeft, en ook hoe deze verschilt van andere ergonomische muizen. In ieder geval kiest u voor een gezonde en verantwoorde werkhouding als u voor de penmuis kiest. Met een stimulerende motoriek in uw vingers, dynamische grip, verticale stand van uw hand en een precisiegreep, verschaft de Penclic Mouse alle voordelen die u nodig hebt om digitaal precisiewerk uit te voeren.