Gezond werken in een staande positie

Werken in een staande positie dient gezond en verantwoord te gebeuren. Afwisseling is daarbij van groot belang. Net zoals dit bij langdurig zitten het geval is, vergroot ook langdurig staand werken de kans op vervelende lichamelijke aandoeningen. Meer en afwisselend bewegen tijdens het werk is dan ook belangrijk. Zo blijft de bloedsomloop optimaal en heeft het een positieve invloed op uw productiviteit en concentratievermogen. Om gezond te kunnen werken in een staande positie zijn er een aantal handige ergonomische hulpmiddelen beschikbaar.

De gezondheidsnadelen van langdurig staan op de werkplek

Ons langdurig in dezelfde positie bevinden draagt niet bij aan onze gezondheid. Dat geldt ook voor staan op de werkplek. Een staande positie achter een desk of balie vergt zelfs tot 20% meer energie van ons lichaam. Lang staan op eenzelfde plek met een harde ondergrond is dan ook zeer vermoeiend voor ons lichaam. Daarnaast neemt de druk op ons aderstelsel toe waardoor spataderen eenvoudig kunnen ontstaan. Gezond staand werken kan worden bewerkstelligd door meer beweging en afwisseling. De inrichting van de werkplek moet daartoe voldoende mogelijkheden geven. Hierbij kunt u denken aan:

  • diverse sta en zit mogelijkheden voor het uitvoeren van werkzaamheden;
  • geschikt meubilair dat verstelbaar is in hoogte en lengte;
  • beschikking over ergonomische apparatuur voor meer beweging op de werkplek.


Deze inrichting heeft een positief effect op onze gezondheid en maken de betreffende werkplek een stuk aangenamer en gezonder. Naast de inrichting van het kantoor of de werkruimte, dragen ook ergonomische hulpmiddelen bij aan het gezond staand kunnen werken. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • een zit-sta bureau voor voldoende afwisseling in de werkhouding;
  • een balansbord voor het verkrijgen van een natuurlijke houding;
  • een 3D vloermat die de reflexzones in de voet stimuleert;
  • een bureaufiets om het lichaam in beweging te houden tijdens werkzaamheden.


Ergonomische stahulp bij staand werken. Wat zijn de voordelen?

Als u langdurig vanuit een staande positie moet werken, is het van groot belang om dit verantwoord en gezond te doen. Gelukkig bestaat er tegenwoordig diverse apparatuur waarmee staand werken een stuk aangenamer en gezonder wordt. Ze houden u gedurende een staande positie in beweging, wat een positieve invloed heeft op uw lichaamsgezondheid. Doordat de bloedcirculatie gestimuleerd wordt, blijft de concentratie beter behouden waardoor de productiviteit toeneemt. Daarnaast kent het toepassen van ergonomische hulpmiddelen bij staand werken nog een aantal voordelen:

  • verbetert de algehele doorbloeding;
  • nek en rugklachten nemen af;
  • meer vetverbranding door de beweging.


Gezond werken in een staande positie kan op deze manier eenvoudig worden bereikt. Door de integratie van meer beweging en afwisseling wordt de bloedsomloop optimaal gestimuleerd en geactiveerd. Daardoor verbetert de hersenfunctie en blijft een optimale concentratie en het energieniveau behouden. Uw lichaam wordt minder belast waardoor rug, nek en schouderklachten afnemen of zelfs verdwijnen.