De perfecte flexibele werkplek. Hoe ziet deze eruit?

Een flexibele werkplek is tegenwoordig niet meer weg te denken binnen een organisatie of bedrijf. Het geeft medewerkers de mogelijkheid om vanuit elke locatie te kunnen beschikken over de informatie die nodig is, zonder dat ze gebruik hoeven te maken van hun eigen vaste werkplek. Zo is het vinden van een rustige plek geconcentreerd te kunnen werken een stuk eenvoudiger. Toch moet een goede flexwerkplek aan een aantal eisen kunnen voldoen om geschikt te kunnen zijn voor verschillende werknemers én werkzaamheden. Maar hoe ziet de ideale flexibele werkplek eruit? En aan welke belangrijke eisen moet deze plek kunnen voldoen om gezond werken mogelijk te kunnen maken? We hebben de belangrijkste kenmerken op een rij gezet.

Het inrichten van de flexwerkplek

De inrichting van de flexwerkplek is van groot belang. Daarvoor moeten de juiste ergonomische hulpmiddelen beschikbaar zijn. Daardoor kan de werkplek aan iedere behoefte aangepast worden zodat de juiste werkhouding voor elke werknemer verkregen kan worden. Een flexwerkplek moet in ieder geval voorzien zijn van:

  • Verstelbare en ergonomisch gevormde bureaustoel
  • In hoogte aanpasbaar bureau
  • Ergonomisch muis met compact toetsenbord
  • Verstelbaar beeldscherm op de juiste hoogte


Hoewel het op de juiste manier instellen van de bureaustoel vaak wordt vergeten, levert dit een belangrijke bijdrage aan een verantwoorde en gezonde werkhouding. Dit geldt natuurlijk zeker in het geval van flexibele werkplekken die door verschillende personen worden gebruikt. Het voorkomt overbelasting van de rug en vervelende nek en schouderklachten.

Ook een verstelbaar bureau levert een belangrijke bijdrage aan een gezonde flexwerkplek. Zo krijgt de onderarm de juiste ondersteuning en worden nek en schouders ontlast. Ook wordt met een bureau dat op de juiste hoogte is ingesteld een goed zicht op het beeldscherm verkregen. De juiste lichaamshouding wordt zo verkregen waardoor de productiviteit tevens wordt bevorderd.

Flexwerkplekken dienen tevens uitgerust te zijn met een ergonomische muis en een compact toetsenbord. De ligging van de hand blijft daardoor optimaal terwijl het compacte keyboard de druk op de schouders ontlast. Daarnaast moeten er op de werkplek ook verstelbare beeldschermen aanwezig zijn. Daardoor kan iedere werknemer op ooghoogte werken. De concentratie blijft daardoor beter behouden en de nekspieren worden niet onnodig belast.

Optimale werkhouding op de flexwerkplek? Ook met laptop en tablet!

Een flexibele werkplek leent zich natuurlijk uitstekend voor het werken op de laptop. Daarbij is het wel van groot belang dat de juiste maatregelen getroffen worden. Laptop gebruik vanaf bureauhoogte kan namelijk vervelende rug en nekklachten veroorzaken. Het is dan ook niet voor niets dat de Nederlandse Arbo Wetgeving eisen stelt aan het werken op de laptop. Deze mag niet langer dan 2 uur achtereen gebruikt worden als er geen ergonomische hulpmiddelen worden gebruikt.

Het gebruik van een ergonomisch verantwoorde laptop houder op de flexwerkplek is dan ook aan te raden. De standaard is eenvoudig op ooghoogte in te stellen. Daarmee wordt er een gezonde en verantwoorde werkhouding in de hand gewerkt. Dit geldt ook voor het werken met een tablet. Deze kan verantwoord en voor langere tijd, doch niet langer dan 2 uur, gebruikt worden als deze wordt voorzien van een tablet verhoger met apart keyboard.

De flexwerkplek is dus ideaal als deze voorzien is van een aantal aanpassingen. Zo moet iedere werknemer de werkplek aan kunnen passen aan zijn of haar lichaamsafmetingen en persoonlijke behoeften. Op deze manier zorgt een flexibele werkplek voor een plezierige werkervaring terwijl een verantwoorde lichaamshouding gewaarborgd blijft.