Artrose: hoe kan ik ermee werken?

Met plezier werkt u al vele jaren op kantoor. U heeft een leuk team van collega’s en uw leidinggevende is tevreden met u. Maar op een ochtend voelen uw vingers pijn en stijf aan. Langzamerhand neemt de pijn toe. De kracht van uw hand neemt af. De arbo-arts constateert dat u artrose heeft in de vingers. U bent daarin niet de enige. Meer dan dertig procent van de mensen ouder dan 45 jaar heeft gewrichtsklachten die veroorzaakt zijn door slijtage van het kraakbeen.

Betekent dit dat u nooit meer kunt werken? Uw vingers zijn immers essentieel bij het typen op het toetsenbord en het bewegen van uw computermuis. Nee, gelukkig is er een ergonomische oplossing. In deze blog leest u welke ergonomische computermuizen behulpzaam zijn, zodat u gerust verder kunt werken met de aandoening artrose.

Artrose: een chronische ziekte

Artrose is een chronische reumatische ziekte waarbij het kraakbeen in de gewrichten dunner en zachter wordt.* Het kraakbeen dat op het uiteinde van de botten aanwezig is, slijt. Hierdoor kunt u het gewricht niet meer soepel bewegen. Door het slijtageproces ontstaat er vaak geleidelijk pijn. Ook kunt u last van stijfheid krijgen. En later kan artrose leiden tot een verandering in uw houding.

Omdat het een chronische ziekte is, heeft u er mee te leren leven. Dit betekent niet alleen dat het niet overgaat, maar ook dat het langzaam erger kan worden. De kwaliteit van het kraakbeen is namelijk al enige tijd achteruitgegaan voordat u de klachten kreeg.

Door de achteruitgang van de kwaliteit van het kraakbeen, vervormt het bot zich direct onder het kraakbeen. Hierdoor ontstaan aan de rand van het gewricht zichtbare en voelbare knobbels. Deze knobbels beperken de flexibiliteit van het gewricht. Bewegen gaat dus moeizamer. Daarnaast kunnen zenuwen bekneld raken, wat gevoelsstoornissen en krachtsverlies veroorzaakt.

Oorzaken artrose

In tegenstelling tot wat velen denken, is artrose geen verouderingsproces. Het kan op elke leeftijd voorkomen. Er zijn meerdere factoren die als oorzaken dienen voor artrose.

Gewrichtsontsteking, botbreuk in de pols en zwakke gewrichtsbanden zijn een paar van de reeks mogelijke oorzaken.** Als het reeds in de familie is geconstateerd, dan is er grotere kans dat u het op latere leeftijd ook krijgt. Erfelijkheid is een oorzaak waar helaas weinig aan te doen is. Waar – tot op zekere hoogte – wel iets aan te doen is, is een andere oorzaak van gewrichtsslijtage: het jarenlang uitvoeren van dezelfde bewegingen tijdens het werk. Als u tijdig uw werkplek ergonomisch verantwoord maakt, kunt u de slijtage verminderen of wellicht voorkomen!

Welke aangepaste computermuis helpt hierbij?

Hoewel artrose kan voorkomen in alle gewrichten, zijn de producten van Ergo2Work vooral bedoeld voor de meest gebruikte gewrichten tijdens het werk: de vingers. Nog specifieker zijn het de eindkootjes van de vingers en het duimbasisgewricht, die het meest worden aangedaan bij artrose. Het kraakbeen tussen de vingerkootjes is minder elastisch. Uw vingers zijn daardoor minder tot nauwelijks flexibel. Naast deze gewrichten zijn ook de polsgewrichten vatbaar voor artrose bij jarenlang gebruik van een standaard computermuis. Omdat uw pols bij dit soort muizen continu in een onnatuurlijke positie staat en teveel belast wordt, kan er slijtage ontstaan. Over de nadelen van een standaard computermuis leest u meer in de blog ‘alles wat u moet weten om een muisarm te genezen’. Om toch computerwerk te blijven verrichten, heeft u een computermuis nodig die zo min mogelijk vraagt van uw gewrichten. Een ergonomische muis is een oplossing. Maar dat ligt er maar net aan welke soort ergonomische muis u kiest. Computermuizen waarbij u alsnog teveel uw vingers moet bewegen en flexibele manoeuvres moet maken, zoals trackball-, roller- en penmuizen, kunnen juist averechts werken. De verticale muis is daarentegen de beste ergonomische oplossing voor u.

De verticale muis als onmisbaar hulpmiddel

Waarom is de verticale computermuis een onmisbaar hulpmiddel als u artrose hebt? Hieronder volgen drie redenen.

  • Weinig beweging in vingers: In tegenstelling tot andere computermuizen hoeft u bij de verticale muis uw vingers zo min mogelijk te bewegen. U hoeft dus ook geen flexibele manoeuvres uit te gaan halen. Hoogstens een lichte klik op de knoppen.

  • Kracht van de hand: Omdat u met artrose weinig kracht meer heeft in de hand, is de verticale computermuis gemaakt om zo min mogelijk kracht te gebruiken. U hoeft niet extra te knijpen of de grijpen in de muis.

  • Rust in de pols: Bij artrose is er vaak stijfheid in het polsgewricht. Bij gebruik van een standaard computermuis moet u de pols optillen. Dit hoeft niet meer bij een verticale muis, want uw pols rust in zijn natuurlijke positie.

Van alle mogelijke computermuizen, raden wij u de volgende aan, wanneer u artrose heeft:

  • SRM Evolution muis: kleine, hoekige verticale muis;
  • Evoluent Optische Verticale muis: grote, rondvormige verticale muis;
  • HE Muis: rondvormige verticale muis, dat de Benelux Office Product Award 2013 heeft gewonnen;
  • Oyster Mouse: smalle, schuine verticale muis. Verstelbaar in 5 hellende posities, geschikt voor rechts- én linkshandig gebruik;
  • Hippus Handshoemouse: schuine, handschoenvormige muis. Verkrijgbaar in diverse maten;
  • Rockstick Muis: rotsvormige, robuuste verticale muis. Hiermee klikt u niet alleen met uw vingers op de knoppen, maar met uw gehele hand;
  • Anir Muis: smalle verticale muis, lijkend op joystick muis.


De meeste bovenstaande modellen zijn zowel linkshandig als rechtshandig te verkrijgen. Vooral bij serieuze klachten zoals bijvoorbeeld artrose en reuma kan het fijn zijn om van uw rechterhand naar uw linkerhand te switchen.

Voor het behoud van uw werk en productiviteit

Naast het feit dat de bovenstaande ergonomische muizen uw dagelijkse werkzaamheden, waarbij u uw hand nodig heeft, vergemakkelijken, geeft het u bovendien een positief vooruitzicht op uw werk überhaupt. Om toch computerwerk te blijven verrichten, heeft u een computermuis nodig die vraagt om zo min mogelijk beweging en flexibiliteit van uw vingers, en kracht van uw hand. Naast de aandacht voor de vingers, geeft het uw polsgewricht genoeg rust.

Dit maakt dat u gewoon aan het werk kunt blijven, en uw collega’s niet hoeft te missen. U kunt even productief blijven, zoals u voordat u artrose had ook al was. Werken met artrose is daarmee minder onmogelijk geworden. En dat allemaal dankzij de ergonomische verticale computermuis, te vinden in ons uitgebreide assortiment.

Bronnen: reumafonds.nl , artrosezorg.nl